Українці турбуються про свою безпеку і хочуть вільно купувати і носити вогнепальну зброю

вогнепальна зброя

Якщо українцям дозволять вільно купувати і носити вогнепальну зброю для самозахисту, його продажі в країні можуть збільшити кількість її на руках населення на 10-20%, спрогнозував експерт збройового ринку Олексій Максимов.

І зауважив, що події останніх півтора років змусили людей зацікавитися питаннями самозахисту, хоча раніше вони про це навіть і не думали. «Але це не більше 10% потенційного приросту продажів. Максимальний обсяг додаткових продажів може бути не більше 20%, так як цей сегмент (зброю для самозахисту, стрілки-аматори і т.і.) дуже вузький. Основний ринок продажу зброї в Україні – це мисливці. Співвідношення гладкоствольної зброї та нарізної, якщо судити за виданими дозволами, 700 тис. проти 300 тис. штук», – сказав Максимов.

Нагадаємо, 22 вересня закінчуються 10 робочих днів, відведених законом президенту на розгляд першої електронної петиції (нового інструменту звернень українців до влади), яка зібрала необхідні 25 тис. підписів.

З вимогою законодавчо затвердити право громадян на захист виступила «Українська асоціація власників зброї». «Сьогодні в Україні від рук злочинців гине до 10 тис. осіб щорічно. 25 тис. підписів за 4 дні – свідчення того, що українці бояться і турбуються про свою безпеку. Після закінчення 10-денного терміну розгляду петиції, президент, напевно, доручить створити якісь робочі групи, куди увійдуть представники силових відомств. Звичайно, ми сподіваємося, що і нас залучать до цієї роботи, але поки таких пропозицій не отримували», – повідомив голова наглядової ради «Української асоціації власників зброї» Георгій Учайкін.

За його словами, для реалізації права на захист необхідно доповнити статтю 27 Конституції текстом про право кожного українця на вільне володіння вогнепальною зброєю, насамперед, для захисту свого життя і здоров’я, а також житла і власності.

А для реалізації на практиці цього права – ухвалити Закон «Про цивільному зброї і боєприпасах» (законопроект №1135-1).

Поки, нагадаємо, в Україні можна купити вогнепальну зброю тільки для полювання. А для самозахисту є «травматика» – короткоствольну зброю з еластичними кулями, але їм можуть користуватися тільки працівники силових структур, прокуратури, народні депутати, судді та журналісти. А ось мисливське спорядження доступно всім, хто не хворий психічно і в ладах із законом.

Експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко підтримує цю ініціативу. «У нас багато статей в Конституції, які виконуються тільки на папері, а не в житті. Починаючи від права на освіту та охорону здоров’я, і ​​закінчуючи правом на захист (ст.27)», – підкреслив він. Але, зауважив, що реалізувати це право скрутно. Навіть якщо на вас напали, а ви дали здачі, то в суді ви будете доводити свою невинуватість у рамках змагального процесу. На рівних з нападником. І не факт, що доведете. Тому в законодавстві потрібно чітко виписати механізм реалізації права на захист.

У той же час дозвіл на купівлю травматичної зброї окремим категоріям громадян призвело, за словами експерта з питань безпеки Сергія Шабовта, до махінацій. «Ось, наприклад, дозволили журналістам мати травматичну зброю, і відразу з’явилася маса фальшивих журналістів з «корочками», щоб купити пістолет. Зараз ці схеми багато в чому перекриті дозвільною системою, але розцвіли інші, наприклад, нагородну зброю», – пояснив він.

За словами Шабовта, бойові пістолети видаються депутатам та іншим громадянам не відповідно до закону, а за відомчими наказами, наприклад, МВС або СБУ. Отримати інформацію про те, скільки було видано такої зброї по кожному міністерству неможливо. За оцінками Української асоціації власників зброї, нагородну зброю є на руках у більшості народних депутатів усіх скликань, чиновників, суддів. Загальна кількість нагородної зброї становить, за приблизними оцінками, від 20 до 40 тис.

Щорічний обсяг вітчизняного ринку зараз оцінюють за кількістю виданих дозволів на покупку зброї. «Згідно зі статистикою, в середньому видається приблизно близько 20 тис. дозволів місяць. У 2014 році було видано понад 220 тис. дозволів, але це з урахуванням того, що приблизно півтора місяця не працювали збройові магазини. Це трохи більше, ніж у позаминулому році, але позитивна динаміка зберігається. Наскільки виросте ринок – залежить від того, чи дозволять людям купувати і приховано носити короткоствольну нарізну зброю (простіше кажучи, пістолети). А чи не помпові рушниці та карабіни. Це стандарт для багатьох країн », – розповів Георгій Учайкін.

Експерти стверджують, що якщо українцям дозволять вільно (але приховано, щоб не видно було оточуючим) носити пістолети та револьвери, то відразу ж впадуть ціни і буде створений вторинний ринок зброї. «Я в Прибалтиці можу знайти пістолет Макарова (ПМ) за 80 євро. А у нас він коштує $550 (резиностріл) і ще треба хабар заплатити стільки ж за дозвіл. При тому, що з військових складів ПМ для переробки компанії беруть по $8-12. І це все зброю 1963 -1973 рр.», – обурюється Учайкін.

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading