Бєня-коломойський злякався і згорнув всі попередні проекти політичного тиску на владу

приват

Жевагівський банк «Фінанси і кредит» поховали поспішно в той час, поки величезна кількість уваги було відвернуто на Мосійчука і все, що з ним пов’язано, – пише журналіст Микола Фельдман.

– Є підстави вважати, що на Банковій атаку на парламент свідомо об’єднали за часом з цинічною атакою на банківський сектор для того, щоб продемонструвати групі Коломойського, що з «Приватбанком» також церемонитися не будуть, незважаючи ні на що. І з іншими активами «Привату» в тому числі. Рішення про визнання неплатоспроможним «Фініків» приймалося в явному протиріччі з логікою попередніх подій і безпрецедентною поспішністю з урахуванням масштабності для України питання.

Жеваго називається інсайдерами єдиним банкіром, який намагався дійсно врятувати банк своїми грошима. І треба віддати належне – у нього виходило, незважаючи на численні сигнали з Банкової, що пропонували олігархові залишити безнадійну справу. Але Жеваго не просто продовжував робити формальні зусилля, але і начебто навіть робив все для того, щоб вивести банк з ризиків.

На користь цього говорить заява НБУ від 19 серпня, в якому стверджується, що Жеваго виконав план з капіталізації. У повідомленні державного регулятора було вказано кількість грошей, які були внесені до статутного фонду, вказані дії, що вже були зроблені інвесторами. Зверніть увагу на такий рядок: «Голова Національного банку Валерія Гонтарєва зазначила, що акціонер банку «Фінанси і кредит» підтверджує наміри щодо подальшої підтримки банку».

Акції компанії Жеваго обвалилися після банкрутства банку «Фінанси і кредит». Менше місяця потому НБУ під керівництвом Гонтаревої приймає протилежне рішення визнати “ФіК” неплатоспроможним банком і ввести туди тимчасову адміністрацію. Інсайдери говорять, що до такого повороту подій не був готовий ніхто.

Керівник Фонду гарантування вкладів Ворушилін взагалі перебував у відпустці. Більш того, рішення стало повним шоком і для самого Жеваго, який тепер знаходиться в нокауті і думає, чи вимагати йому від Генеральної прокуратури порушити кримінальну справу проти Гонтаревої за явно незаконне рішення про визнання його банку неплатоспроможним. Що позбавлене юридичної та політичної перспективи, оскільки в разі відкриття кримінального провадження проти самого Жеваго юридична перспектива повністю зрозуміла.

Заборона на в’їзд-виїзд, оголошення в міжнародний розшук, арешт всіх активів і розпродаж за копійки прямим політичним і промисловим конкурентам. Тому на Банковій справедливо (зі своєї дзвіниці) вважають, що шарпатися Жеваго не буде. Яка ж справжня причина таких поспішних рішень президента?

Окремі особи повністю впевнені – це був подвійний удар Порошенко по Коломойському. Парламентський удар був покликаний продемонструвати лідеру групи «Приват», що кожен його парламентарій знаходиться на гачку і знаходження на волі прямо залежить від лояльності до Банкової. Попередження про це надходили весь серпень і на початку вересня матеріалізувалися.

У банківського удару призначення набагато крутіше – демонстрація групі Коломойського, що їхні активи будуть забирати рівно в той момент, коли сам Порошенко прийме рішення, незважаючи на те – чи відповідає воно строго законодавству чи ні. Джерела на Банковій переконані, що ефективність сукупної атаки – максимальна.

По-перше, Коломойський віддав наказ зняти облогу «Укртранснафти» в Кременчуці, де пару місяців були перекриті всі входи і виходи армією охоронців, що зображали з себе пікетників.

По-друге, Коломойський віддав наказ зняти з ефіру Шустера за пару хвилин до трансляції, продемонструвавши таким дивним чином повне припинення попередньої лінії поведінки, де в політичній боротьбі використовувалися політики, медіа та яскраві пікети.

Які наслідки? Свідомо чи ні, але Порошенко з легкістю переходить червоні лінії, перетинати які з точки зору своїх опонентів неможливо без наслідків. Точки неповернення, після яких не просто не можна буде домовитися, але і доведеться боротися за виживання, знищуючи один одного.

Швидше за все, Коломойський усвідомив це і тому згорнув всі попередні проекти політичного тиску. Дії та висловлювання окремих осіб будуть зберігати видимість політичного протистояння, яке насправді більш не є політичним. Далі воно, швидше за все, буде носити чисто фізичний характер. Тому щаслива ейфорія окремих осіб на Банковій може незабаром різко змінитися на стан крайнього жаху.

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading