Фізична особа власник земельної ділянки, зобов’язана самостійно сплачувати земельний податок

власник земельної ділянки

“У мене є ділянка землі, є акт. Мені сказали, що треба заплатити за нього податки. Але в сільраді, за яким ми значимося, податок приймати відмовилися. Роз’ясніть, що я повинен платити, в якому обсязі і кому”, – Андрій В., м.Київ.

Ігор Врублевський, адвокат:

“Якщо фізична особа є власником земельної ділянки, воно зобов’язане самостійно сплачувати земельний податок. Порядок сплати податку регулюється нормами розділу ХІІ Податкового кодексу України. Обов’язок по сплаті земельного податку виникає у власника землі з дня виникнення права власності на земельну ділянку.

Органи місцевого самоврядування встановлюють на відповідній території ставки податку, виходячи з нормативної грошової оцінки земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації, а якщо така оцінка не проведена – виходячи з площі ділянки. Ставка податку встановлюється в розмірі не більше 3% оцінки, а для сільгоспугідь – не більше 1%. Якщо ділянка розташована за межами населених пунктів та нормативна грошова оцінка не проведена, ставка податку за таку ділянку не може перевищувати 5% від оцінки одиниці площі ріллі по області.

Земельний податок сплачується один раз на рік. До 1 липня поточного року контролюючі органи на підставі відомостей держземкадастру повинні нарахувати суму, і видати платнику податкове повідомлення-рішення, де вказується сума земельного податку та реквізити для його сплати. Власник сплачує протягом 60 днів з дня вручення йому податкового повідомлення-рішення. Особи у сільській та селищній місцевості можуть сплачувати податок через каси сільських (селищних) рад за квитанцією про приймання податкових платежів за встановленою формою”.

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading