На київській афері кернеса намагається нагрітися заступник голови КМДА Ігор Ніконов

кернес і ніконов

Компанія “Альфа пей термінал”, яку пов’язують з мером Харкова Геннадієм Кернесом, не зможе заробити мільярди на оплаті проїзду в столичному метрополітені.

На початку серпня Постійнодіюча комісія із залучення інвесторів для фінансування будівництва та реставрації інженерно-транспортної інфраструктури Києва зупинила дію договору, підписаного ще в 2013 році. Тим самим вона заборонила підряднику продовжувати роботи з впровадження системи “Електронний квиток”.

У відповідь на таке рішення “Альфа пий” подала на КМДА судовий позов, маючи намір відсудити у столичної адміністрації майже 600 млн гривень.

ПравдаUA вже розповідала історію впровадження системи “Електронний квиток” у столиці. Сенс ідеї полягав у тому, щоб створити єдину автоматизовану систему оплати проїзду в міському транспорті для зручності пасажирів і простоти їх обліку для міської влади.

Звичних контролерів мали замінити термінали, розмістити які хотіли майже у всіх видах міського транспорту.

Для вибору інвестора вирішили провести конкурс. Але, за вже сформованою в Україні традицією, зробили це не зовсім відкрито і прозоро. Учасники ринку скаржилися, що потрапили на нього тільки обрані. Зрештою договір підписали з невідомою на той момент харківською фірмою “Альфа пей термінал”.

Офіційно фірма записана на кіпрський офшор Triendotto Investments Limited, яким володіють громадяни Швейцарії Армен і Карен Ванцеяни. Неофіційно компанію пов’язують з мером Харкова Геннадієм Кернесом.

Привабливість проекту полягала в тому, що вклавши в нього трохи більше 100 млн грн, компанія 10 років отримувала б 8,4% від вартості кожного проїзду, а це близько 120 млн грн на рік тільки на метрополітені. Але, навіть така мотивація не допомогла підряднику впоратися із замовленням – за 2,5 року фірма не виконала необхідний обсяг робіт.

Коли історія почала з’являтись у ЗМІ, КМДА змінила умови договору, знизивши відсоток прибутку до 4,5%, а потім і зовсім вирішила розірвати договір через бездіяльність підрядника. Але, в останній момент “Альфа пею” допоміг перший заступник голови КМДА Ігор Ніконов, який попросив комісію відстрочити вирішення на три місяці.

Член транспортної комісії Київради депутат Олексій Гриценко розповів нам, що це прохання було несподіваним. Але, ще більше здивування викликало те, що голова комісії Ігор Піковський задовольнив прохання.

Гриценко висловив припущення, що за цей час в компанію увійде новий власник, який допоможе їй закінчити роботи і забере собі частину прибутку. У Київраді ходили чутки, що в ролі інвестора може виступити фірма, пов’язана з Никоновим.

Не дивлячись на те, що “Альфа пею” дали ще три місяці часу, вже на половині цього терміну – на початку серпня, Постійно діюча комісія із залучення інвесторів зупинила дію договору.

Відповідне рішення з’явилося на сайті КМДА лише через місяць. Ніяких пояснень, чому воно було прийнято раніше призначеного терміну, в повідомленні немає. Цікаво, що співголовою комісії із залучення інвесторів є Ніконов, який просив про відстрочку.

За словами Олексія Гриценка, про прийняття цього рішення він дізнався випадково.

“Рішення було прийнято інвестиційної комісією, я на неї випадково потрапив насправді. Підозрюю, що це може бути якась гра і зараз готується нова схема, але сподіваюся, що договір розірвали саме через те, що компанія не виконала свої зобов’язання“, – розповів депутат.

Він так само додав, що новий конкурс вже готується, але проводити його, швидше за все, будуть пізніше. Перша причина – майбутні вибори, друга – “Альфа пей” може спробувати оскаржити рішення комісії.

Як ми з’ясували, припущення виявилося правильним. Уже через кілька тижнів після розриву договору компанія “Альфа пей термінал” звернулася до Господарського суду Києва з проханням визнати договір недійсним і стягнути з КМДА витрачені гроші. Про це йдеться в ухвалі суду від 26 серпня.

Найцікавіше в цьому визначенні – це сума, яку хоче отримати екс-підрядник.

У листі, опублікованому колишнім директором фірми Русланом Воробухіним в кінці 2014 року, говориться про фактичні витрати компанії на рівні 28 млн грн. Всього, вона зобов’язалася вкласти в проект 117 млн грн. У той же час, сума позовних вимог складає 574 млн гривень.

Чим мотивована ця цифра, поки невідомо. Розгляд справи призначено на 7 жовтня.

Крім цього, в судовому реєстрі знайшлася інформація про ще один позов, в якому “Альфа пей” вже є відповідачем. Позивач – Triendotto Investments Limited.

Кіпрський офшор вимагає у своїй же компаній повернути $3,5 мільйона виданого раніше кредиту, що за нинішнім курсом становить близько 80 млн грн. Судячи з усього, саме ці гроші “Альфа пей термінал” і витрачав на реалізацію проекту.

Ми намагалися отримати коментарі з приводу ситуації, що склалася безпосередньо у “Альфа пей термінал”, але номер, вказаний в реєстрі, більше не обслуговується. Інших контактів компанія не вказала.

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading