Фірташ буде затриманий у разі свого повернення в Україну у зв’язку із запитом США

Firtash-usa

Бізнесмен Дмитро Фірташ буде затриманий у разі свого повернення в Україну у зв’язку з відповідним зверненням Міністерства юстиції США.

«Згідно зі ст.597 КПК України, а так само ратифікованою Україною у 2006 році конвенцією ООН проти корупції Генпрокуратура України, у відповідь на відповідне клопотання Мін’юсту США, дасть вказівки Національній поліції України, у разі прибуття на територію України, провести затримання Дмитра Фірташа на 72 години, упродовж яких буде оформлено відповідне рішення про 40-денний арешт, аж до передання всіх матеріалів провадження, або низки епізодів за пред’явленими США Фірташу звинуваченнями», – написав А. Аваков на своїй сторінці в соцмережі в неділю.

За його словами, МВС володіє інформацією про наміри Д. Фірташа, розшукуваного США за червоною карткою Інтерполу (№ 2014/11752, контроль №А-2 043/3–2014), найближчим часом прибути в Україну. «Ця інформація підтверджується оперативними джерелами, а також поширюється в засобах масової інформації», – зазначає А. Аваков.

Міністр повідомив, що за результатами консультацій із колегами із США й заручившись підтримкою генерального прокурора України, звернувся до американської сторони з офіційним листом, у якому зазначає, що, відповідно до вимог Конституції, громадянин України не може бути виданий іншій державі, однак наша держава може перейняти кримінальне провадження щодо нього, у якому судові органи іноземної держави не прийняли вирок. Йдеться про громадян України, які вчинили злочин за кордоном, якщо діяння, у зв’язку з яким запитано передання кримінального провадження, визнається злочином Кримінальним кодексом України. «Дії, у яких звинувачують Фірташа Д. В., в Україні також є кримінально караними», – зазначив А. Аваков у своєму листі.

Він також зазначає, що, згідно з положеннями Конвенції ООН проти корупції, компетентні органи США можуть звернутися до компетентних органів України з проханням перейняти кримінальне провадження щодо Д. Фірташа і провести в ньому розслідування «так саом, як і в разі вчинення будь-якого іншого тяжкого злочину відповідно до внутрішнього права України». «У разі надходження згаданого прохання компетентні органи України готові забезпечити швидке, повне й неупереджене розслідування й судовий розгляд згаданого кримінального провадження», – підкреслив А. Аваков.

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading