Ви мене кинули! – Арсеній Яценюк звинувачує керівників фракції “Блоку Петра Порошенка”

рента на газ

– Ви мене кинули! – Кричав на початку жовтня на адресу керівників фракції “Блоку Петра Порошенка” прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

Його невдоволення викликали 99 голосів, які фракція БПП в першому читанні дала за законопроект про зниження ренти на газ авторства лідера фракції “Батьківщина” Юлії Тимошенко. Прем’єр наполягав, що з грошей, отриманих від ренти, уряд платить субсидії українцям. І якщо її знизити – грошей на субсидії не буде.

Президентська фракція підігравала і нашим, і вашим, але в підсумку опинилася в неприємній ситуації – претензії до неї тепер мають і “Народний фронт” і “Батьківщина”.

– Це обман! Фракція БПП валить законопроект! – Обурювалася у вівторок в кулуарах парламенту лідер фракції “Батьківщина” Юлія Тимошенко.

Приводом для скандалу всередині провладної коаліції стало газове питання. Після декількох годин обговорень, десятка “сигнальних” і реальних голосувань, нардепи так і не змогли вийти з клінчу – проголосувати за зниження ренти на газ.

Але спроба переграти опонентів за рахунок кулуарних домовленостей провалилася.

За останні півтора року Верховна Рада збільшувала ставки ренти для газовидобувників вже двічі. 1 серпня депутати проголосували за збільшення ренти з 15% і 28% до 28% і 55% залежно від глибини залягання. У березні для держкомпаній рента зросла до 70% від вартості виробництва. Законопроект групи народних депутатів, поданий Юлією Тимошенко припускає наблизити ставки до первинних і зрівняти вартість природного газу, який йде на потреби промисловості й населення – до 14% і 29%, залежно від глибини залягання. Для держкомпаній і компаній, що працюють за договорами про спільну діяльність, рента залишається колишньою – 70%.

Зниження ренти на газ домагаються всі українські газовидобувачі, в числі яких – Ігор Коломойський, Рінат Ахметов, Юрій Бойко, Віктор Пінчук, Олександр Онищенко та інші. Вони стверджують, що через високі податки падає рентабельність їхнього бізнесу, що призводить до нестачі вільних коштів, необхідних для буріння нових свердловин. Отже, за їх твердженням, знижується видобуток українського газу. За дев’ять місяців 2015 вона дійсно знизилася, але всього на 2,2%!!!

Головним лобістом збереження високої ренти є прем’єр Арсеній Яценюк, який бачить у ній важливий рядок поповнення державної скарбниці. За підсумками першого півріччя надходження до бюджету від збільшення ренти склали 10 млрд гривень. Частина цих коштів йде на покриття субсидій, які уряд виплачує незахищеним групам населення після різкого підвищення тарифів.

У підсумку парламентарії провалили голосування – урядовий проект, який зареєструвала народний депутат Ніна Южаніна, набрав 175 голосів, поправки Тимошенко – 213.

Відразу після провального голосування Тимошенко висунула ультиматум коаліції, заявивши, що фракція не голосуватиме доти, поки газову ренту не знизять.

Тимошенко і раніше не приховувала, що питання ренти для неї принциповим. Під час зустрічі президента з лідерами фракцій коаліції минулого тижня вона вперше поставила в залежність голосування фракції в парламенті від питання зниження ренти на газ. Таким чином, Тимошенко розраховувала обміняти голоси “Батьківщини” за безвізовий пакет, настільки важливий для президента, на голоси за ренту.

Її головний аргумент – зниження ренти на газ нібито допоможе знизити тарифи для населення. Але це маніпуляція. Підвищення тарифів на газ до ринкового рівня – одне з ключових зобов’язань, які взяла на себе Україна в меморандумі з МВФ. Україна не може відмовитися від цієї умови, якщо хоче продовжувати співпрацю з міжнародними кредиторами. Це перше.

Друге – зниження або збільшення ренти ніколи не приводило до зменшення або збільшення ціни на газ. “У нас зараз немає автоматичного механізму зниження тарифів залежно від зниження ренти на газ”, – говорить аналітик Денис Саква.

Третє – законопроект Тимошенко захищає приватних газовидобувників, які більшу частину видобутого газу продають підприємствам за ринковими цінами, а не населенню.

Серед таких приватних газовидобувників називають, наприклад, бізнесмена-коняра Олександра Онищенка, у якого з Тимошенко особливі стосунки. Він є одним з головних ідеологів зменшення ренти, скаржачись, що високі податки фактично вбивають його бізнес.

У кулуарах парламенту торік активно обговорювалися чутки про те, що за призначення Ігоря Шевченка міністром екології за квотою Батьківщини, Онищенко заплатив кілька мільйонів доларів. В інтерв’ю газовий олігарх з особливим пієтетом відгукувався про Тимошенко, заявляючи, що “у неї є ще політичне майбутнє”. У червні, після скандалу з польотом на чартерному літаку Онищенко, Шевченко звільнили з уряду. За Тимошенко залишився “боржок”, саме тому вона і почала захищати питання зниження ренти, стверджують наші співрозмовники на нафтогазовим ринку.

У зниження ренти може бути інше завдання – стимулювати збільшення видобутку газу за рахунок залучення інвестицій. І це дійсно є благородною метою для країни, яка залежить від імпортного ресурсу, головним чином поставляється недружніми країною. Але таку риторику у своїх висловлюваннях політики не використовують, прикриваючись ближчою для населення темою високих тарифів.

Ми уважно стежили за скандальним голосуванням, яке в черговий раз проявило протиріччя всередині коаліції.

Вівторок повинен був стати для парламенту ударним робочим днем.

Депутати заходили до сесійної зали в гарному настрої. На порядку денному значилися кілька законопроектів з “безвізового пакету”, які Рада не змогла ухвалити минулого тижня. Очевидно, що деякі розбіжності з цього пакету зняти вдалося, але на шкоду якості. Однак, депутати знову провалили антидискримінаційну поправку до трудового кодексу, яка необхідна для впровадження безвізового режиму з ЄС.

– Є консенсус, щоб прийняти їх, але зробити поганими, неробочими, – ділився перед початком засідання один з депутатів БПП.

Питання ренти було другим принциповим питанням, яке перенесли з минулого тижня. Один із нардепів розповів нам, що за домовленістю між учасниками коаліції він повинен був йти відразу після безвізового пакета.

Депутатам довелося вибирати з двох законопроектів. Урядовий документ дозволяв знизити податок на видобуток газу в майбутньому, якщо компанії реінвестують прибуток. При цьому для видобутку газу за договорами про спільну діяльність і “Укргазвидобування” залишалася діюча ставка – 70%.

Договір про спільну діяльність (ДСД) – спеціальний механізм співпраці держкомпанії та приватного газовидобувача, при якому останній зобов’язується інвестувати в збільшення газовидобутку, і в результаті отримує частину видобутого газу. В Україні нерідко подібні договору підписувалися на шкоду державі, коли приватник отримував більшу частину газу.

Варіант Юлії Тимошенко запропонував знизити ренту відразу до 29% і 14% залежно від глибини видобутку.

Її противники вбачали в цьому подвійний сенс. По-перше, слово “зниження” дозволяло Тимошенко спекулювати на популярній серед виборців темі про скорочення комунальних тарифів.

– Її завдання – знизити ренту, щоб потім наполягати на зниженні тарифів для населення, і таким чином збивати Яценюка, – розповідав тоді один з депутатів фракції БПП.

По-друге, лідера “Батьківщини” підозрювали у змові з приватними газодобувачами, що працюють за договорами СД.

– Всі компанії, які ведуть спільну діяльність, зараз збиткові … Якщо не буде зниження, швидше за все всі вони помруть, – розповів Олександр Онищенко, у якого підписано кілька договорів про спільну діяльність з “Укргазвидобування”.

Нардеп підтвердив, що частина його компаній працюють з держкомпанією за договорами про спільну діяльність. Також до числа великих учасників ДСД входять групи “Приват” Ігоря Коломойського, EastOne Віктора Пінчука, Дмитро Фірташ та Юрій Бойко.

У першому читанні перемогла версія Тимошенко, але для цього лідеру “Батьківщини” довелося піти на поступки. По-перше, ще на етапі переговорів вона погодилася залишити ставку 70% для компаній, які працюють по СД, а по-друге, в співавторах законопроекту несподівано з’явився заступник голови президентської фракції Ігор Кононенко.

– Проти зниження ставки для СД були всі, вона намагалася вписати цю норму до останнього, але її вичистили. Тимошенко довелося поступитися, але політично вона спробувала вичавити максимум, – говорить один з представників БПП.

Для найбільшого державного українського добувача “Укргазвидобування” Тимошенко вибила таке ж зниження в залежності від глибини залягання – 29% (при заляганні газу на глибині до 5000 метрів) і 14% (більше 5000 метрів).

Несподіваний союз “Батьківщини” і БПП вивів прем’єра з себе. На засіданні “стратегічної сімки” – неформального органу, який організували перші особи країни після першого голосування, він не стримував емоцій і заявив, що президентська фракція фактично його кинула.

До другого читання його аргументи набрали вагу. Але одностайність, що панував в Раді при прийнятті “візових законів”, розчинилося, як тільки в повітрі запахло газом.

Перед полуднем депутати домовилися працювати, поки не приймуть всі ключові питання порядку денного. Однак через 2:00 вони відправилися вже на другу перерву.

– Виходить, що ви кинули Тимошенко? – Запитали журналісти в перерві у одного з депутатів БПП.

– Ще ні, не кинули, – багатозначно підняв палець вгору депутат і продовжив, – зараз Ніна Южаніна (глава парламентського комітету з питань податкової та митної політики – ред.) внесе з голосу поправку, яка передбачає поетапне зниження ренти для “Укргазвидобування” з другого кварталу 2016 року. Тимошенко ж хоче відразу.

– А Тимошенко знає про цю поправку? – Уточнила ми.

– Знає, – запевнив нардеп.

У Тимошенко на рахунок цього була інша думка.

– Що це таке? На десять хвилин раніше закрили сесію і не поставили ренту! Якщо просто кидають нас, Україну, людей – це дуже погано! – Налетіла Тимошенко в коридорі на замглави фракції БПП Ігоря Кононенко, який якраз в цей час спілкувався з журналістами.

– Юлія Володимирівна, я ж сесію не веду, – розгубившись, спробував той виправдатися. Вийшло непереконливо.

– Послухайте, але ж видно, що це Гройсман зробив! Встав і вийшов! – Продовжила нападати Тимошенко.

– Ми були в залі і були готові голосувати далі, – наполягав Кононенко.

Діалог продовжився на закритій для преси території. Кононенко пообіцяв, що фракція проголосує. Виявилося, несподіванки тільки починаються.

У перерві та після голосування нам вдалося поговорити з кількома депутатами від БПП. Їх риторика виявилася напрочуд схожою на прем’єрську – зниження ставок для державного “Укргазвидобування” призведе до купи проблем.

– Позиція МВФ, що не можна різко зменшувати дохідну частину бюджету. На це посилається уряд … У тому вигляді, в якому законопроект є – голосувати, на жаль, не можна. Тому що ми втратимо близько 6,5 млрд гривень, які мали піти на компенсацію і надбавки до мінімальної зарплати, – сказав Кононенко.

Аналогічна позиція була і в іншого депутата від БПП Сергія Березенка.

– Закон неоднозначний. Через нього ми не отримаємо $ 1,7 млрд. від МВФ до кінця цього року. Може, колеги підкажуть, де їх узяти? – Міркував він в кулуарах.

Робота парламенту після перерви була схожа на троллінг Тимошенко.

Замість ренти спікер Володимир Гройсман раптом запропонував включити до порядку денного позапланове питання за процедурою ad hoc – повернення до внесення змін до Трудового кодексу. Просто кажучи – прийняти “поправку про геїв”, як її обізвали самі депутати.

Ентузіазму в залі помітно поменшало. На включення до порядку і подальше обговорення пішло ще півгодини. За поправку спробували вписатися Ірина Геращенко та Юрій Луценко.

– Хочу звернути увагу, що йдеться про неможливість дискримінації за всіма ознаками: релігійними, національними, гендерними, яким-небудь іншим, – переконував Луценко нардепів.

Проти раптом виступив “радикал” Олег Ляшко:

– Не вносьте, будь ласка, зараз в парламент закони, які фактично дестабілізують його роботу і зривають розгляд тих законів, які чекає все суспільство. Людям треба не те, що Луценко хоче, а роботу і зарплату! – вигукував Ляшко.

– Луценко хоче, щоб п***си працювали! – Різко, але з посмішкою відповів керівник фракції БПП.

Зі скрипом законопроект внесли на розгляд, але голосів “за” не вистачило. Нарешті дійшли до ренти.

У всіх учасників процесу виявилися домашні заготовки. Представляє законопроект Ніна Южаніна дійсно з голосу внесла поправку – розстрочити зниження ренти для “Укргазвидобування” поетапно – ставка 70% буде діяти до 30 червня 2016 року, 55% – до 1 квітня 2017 року, а далі – 29%.

 – Поправка, яку поставив “Народний фронт”, практично залишає 70% ренти для “Укргазвидобування”. Це означає, що вони продовжують банкрутувати “Укргазвидобування”, якому сьогодні НАК не платить нічого і, крім того, йому нараховують пені, штрафи і ставки по податковому кредиту. “Укргазвидобування” уряд свідомо вбиває, – заявила Тимошенко.

Лідер “Батьківщини” оголосила свою поправку – знизити тарифи на тепло і гарячу воду пропорційно зниженню ренти. За словами Тимошенко, її підписали всі голови фракцій, крім НФ, навіть Юрій Луценко.

Голосів не вистачило ні по першій, ні по другій поправці. Прийняти версію Южаніної пропонували і Ігор Кононенко і Арсеній Яценюк, який у своєму виступі не приховував нелюбові до Тимошенко, у фракцію і партію якої входив ще два роки тому.

– До тих, хто зараз ратує за народ і розповідає про те, що “Нафтогаз” і “Укргазвидобування” – банкрути … Вони не банкрути, але ви їх довели до банкрутства ціною на газ у 500 доларів, яку підписали ви, 10 мільярдами доларів, які ми заплатили Росії. Через вашу безвідповідальність та брехню, – сказав Яценюк, очевидно, натякаючи на Тимошенко.

Фракція БПП поділилася голосами з усіма. Причому, ближче до перемоги була Тимошенко. Тут варто відзначити, що до вечірнього засідання до парламенту приїхали керівники фракції “Опозиційний блок” Юрій Бойко, Вадим Новинський і Сергій Льовочкін. Останній – рідкісний гість у парламенті.

– “Опозиційний блок” обіцяв додати голосів Тимошенко, – сказав один з депутатів від БПП.

У такої позиції може бути цілком логічне бізнес пояснення – компанії Юрія Бойка і Дмитра Фірташа, як зазначалося вище, мають договори про спільну діяльність з державною “Укргазвидобування”.

Але навіть з їх допомогою заповітна цифра “226” на табло так і не висвітилася. Після голосування депутати від БПП лише розводили руками.

– У нас було вільне голосування, – розповів нардеп від БПП Володимир Ар’єв. Хоча всього за півгодини до того Кононенко оголосив з трибуни, що на засіданні фракції було прийнято рішення підтримати поправку Южаніної.

– Якби була чітка вказівка ​​від президента – голоси б знайшлися. А так вони спочатку кинули “Народний фронт”, а потім разом з ним – Тимошенко, – упевнений один з опозиційних депутатів.

Тимошенко не приховувала обурення. Зрозумівши, що законопроект провалюють, вона вийшла в кулуари.

– Збирай пресу, тому що, якщо вони зараз провалять закон…, – сказала вона прес-секретарю фракції і пішла в кабінет до Гройсмана.

Після провалу депутати без проблем знайшли голоси, щоб відправити законопроект на переголосування в четвер. Але “Батьківщина” компромісів не сприймає.

– Ми не будемо голосувати ні за що взагалі, поки не буде прийнята рента, – заявила вона ввечері, вирушаючи на ефір одного з телеканалів. Станом на середу, депутати “Батьківщини” на засіданні присутні, але не голосують.

Тарифний прапор приміряють на себе і інші парламентські фракції. В унісон з “Батьківщиною” голосували “Самопоміч”, Радикальна партія, “Відродження” та інші.

На наступний день після голосування позицію президентської фракції з питання зниження ренти озвучив її керівник Юрій Луценко.

Знижувати ренту потрібно, оскільки це дозволить розпочати розвідку нових свердловин, але збільшення ренти для “Укргазвидобування” можливо тільки після опалювального сезону. Якщо рента буде зменшена, то 4 млн сімей не отримають субсидії, які вони вже оформили. Зниження ціни на газ для населення, за яке так ратує Тимошенко, недоречно, оскільки високі тарифи – це єдиний спосіб змусити людей заощаджувати. Тому БПП запропонувала свої правки до законопроекту – знизити ренту для “Укргазвидобування” з 1 квітня і збільшити квоти пільгового газу.

Як відреагують на такі пропозиції фракції коаліції, покаже найближче голосування. Коаліція проходить своє чергове випробування, на цей раз газом.

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading