Тепер чиновників усіх рівнів на роботу братимуть лише за конкурсом

chynovnyky-ua

З 1 травня набирає чинності новий закон про держслужбу. Він вже змусив похвилюватися багатьох чиновників, які буквально пороги оббивали, щоб до його вступу в силу встигнути влаштуватися на державну службу.

Оскільки нові правила передбачають, що чиновників усіх рівнів на роботу братимуть за конкурсом. Тепер їх розділять на три групи: А, Б, В, і дев’ять рангів (по три в кожній групі). В групу А увійдуть чиновники вищої ланки (заступники міністрів, керівники Апарату президента, члени ЦВК, уповноважені президента), Б — керівники підрозділів Кабміну, АП, апарату Ради, заступники губернаторів, голови районів. Група В — всі інші.

Вже не будуть держслужбовцями працівники патронатної служби: прес-секретарі, фотографи, радники. Більше того, щоб стати чиновником, потрібно буде обов’язково відмовитися від політичної діяльності і вийти з партії.

«Тотального звільнення і нового набору на службу не планується. Конкурс передбачений тільки для відкритих вакансій. Але в подальшому проходити його будуть абсолютно всі, включаючи держсекретарів і губернаторів. Система така ж, як була під час виборів директора НАБУ», — говорить Сергій Сорока.

Змінюється і порядок нарахування зарплат: поступово зменшується частка премій і надбавок, а частка окладів зростає. Через два роки оклад повинен займати до 70% нарахованого, а не 30%, як зараз. Наприклад, міністри будуть отримувати 12 061 грн, їхні заступники — 11 200 грн, глава області 10 333 грн, його заступник — 9477 грн, глава району — 8615 грн, його заступник — 7754 грн.

Також з 1 травня держслужбовці зможуть претендувати на додаткову відпустку, пропрацювавши на службі п’ять років, а не 10, як зараз. Їм дадуть один день за кожний наступний рік, але не більше 15 днів. Ця відпустка нічим не відрізняється від стандартної 30-денної щорічної відпустки, її можна брати цілком або частинами. Таким чином, в сумі чиновники з пристойним стажем роботи зможуть відпочивати 45 днів у році.

При цьому якщо їх несподівано відкличуть на роботу, то держава компенсує витрати на придбані заздалегідь квитки, оплачений готель або викуплену, але невикористану путівку.

Правда України

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading