Уряд Яценюка продає газ збіднілим українцям у 10 раз дорожче собівартості

Уряд Яценюка

З 1 жовтня для тих, хто обігріває приватні будинки газом, він подешевшав удвічі – з 7,2 до 3,6 грн/куб. м. при споживанні до 200 кубів. Така ціна протримається до кінця опалювального сезону, який, до речі, влада продовжила на місяць, встановивши його з 1 жовтня по 1 травня, а не з 15 жовтня по 15 квітня, як було раніше.

Про це днями заявив прем’єр Арсеній Яценюк, представивши це як турботу влади про населення. Водночас депутати і експерти кажуть, що навпаки, населення допомагає державі, бо обігрівається дешевим українським газом, а платить за нього втридорога. Втім, ситуація не така проста.

Почнемо з ціни українського газу. За даними експерта Валентина Землянського, “Нафтогаз” купує газ українського видобутку “Укргазвидобування” по 1600 грн за 1000 куб. м. З 1600 грн 70% (1120 грн) “Укргазвидобування” віддає до держбюджету у вигляді ренти за розробку корисних копалин. Тобто “свій” газ обходиться державі в 480 грн за 1000 кубів, з урахуванням транспортування “до конфорки” плити або до “пальника” газового котла виходить близько 700 грн або 70 копійок за кубометр. А з населення беруть 7,2 грн за кубометр або в 10 разів більше!

І зниження ціни взимку вдвічі, до 3,6 грн за куб з боку влади вимушене, тому що люди просто перестануть платити. Наприклад, за обігрів взимку будинку в 100 кв. м треба було віддати приблизно 7000 грн! Втім, 3600 грн теж чимало, але на практиці вийде ще більше, близько 5000 грн., бо ціна в 3,6 грн за куб поширюється лише на 200 “соціальних” кубів. Яких вистачить, за оцінкою Землянського, лише на обігрів 18-20 кв. м і до температури не вище 18 градусів тепла. А за перебір доведеться платити вже з 7,2 грн!

При цьому народний депутат Олена Бабак (“Самопоміч”), член комітету ВР з питань будівництва, мостобудування та ЖКГ, вважає несправедливим, що селяни платять по 7,2 грн/куб. м газу, а жителів міста опалюють по 3,6 грн – саме за цією ціною одержують газ підприємства комуненерго. На її думку, вартість газу всім треба знизити і зрівняти.

Їй заперечує експерт Дмитро Марунич, нагадавши, що за рахунок тарифів для населення дотується газ для комунальників (8 млрд кубів на рік), який “Нафтогаз” продає в збиток, оскільки ціна палива за цей рік в середньому склала $295 або за нинішнім курсом 6500 грн. “Та й газу українського видобутку всього 12,8 млрд куб. м, а населення спалює близько 15 млрд, тобто більше 2 млрд кубів коштує по 6500 грн без урахування транспортування, це ще близько 10% (продають, нагадаємо, по 7200 грн), – говорить Марунич.

– Я згоден, що газ українського видобутку продають населенню на порядок дорожче собівартості, але проблема в тому, що влада України, на вимогу МВФ, має зробити бюджет “Нафтогазу” беззбитковим і це майже вдалося, дотації йому з казни впали майже на порядок, до 30 млрд грн. Якщо, припустімо, продавати сільському населенню газ для опалення по 70 коп. за куб. або навіть по 1,2 грн, як було, а не по 7 грн, як зараз, то доведеться підвищувати ціни на центральне опалення для городян не на 70%, як нині з 1 жовтня, в Києві близько 16 грн за кв. м – Авт.), а на 170%. Але тоді вже тут почнеться вал неплатежів і ніякі субсидії не допоможуть. Ось влада і знайшла рішення. Воно не найкраще, але проблема дуже запущена, а робити щось треба терміново. Ось такий “тришкін каптан” виходить: у одних відбирають, іншим дають”.

І все ж, за підрахунками Землянського, тарифи в 7,2 грн за куб. м завищені приблизно вдвічі: “Так говорить арифметика, і якби не війна і падіння економіки, що наробило дір у держбюджеті, має бути 3,6 грн. Але щоб платити пенсії і зарплати населенню, влада оббирає для цього саме населення, завищивши ціну на газ. З цією несправедливістю пора покінчити, але коли і як це буде зроблено, сказати складно”.

Правда України


Free Domain Name with Hosting from Network Solutions®!

leave a reply:

Discover more from SELLINES

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue Reading